Jön az ABLETON LIVE 10!

A cég bejelentette a világ legnépszerűbb DAW-jának legújabb verzióját, melyre közel négy évet vártunk. A 2018 első negydévében érkező Ableton Live 10 sokak szerint annyiújítást kapott, hogy bátran nevezhetnénk 11-esnek is. 

Az egyéb zeneszerkesztőket használóknak annyit érdemes tudni, hogy sokáig ez volt az egyetlen nem csak lineáris módon szerkeszthető szekvenszer. (Ez azt jelenti, hogy nem szükséges a timeline-on időben egymás alá rendezgetnünk az egyes zenei részeket, hanem egyedülálló módon indígathatunk el, és cserélgethetünk take-eket, ami minden más szoftverel szemben rendkívi kreatív felületet biztosít, és az ötleteink sem vesznek el, ha ‘flow’ állapotban vagyunk).
A legtöbb felhasználó, aki más zenei szoftverről tért át, azzal érvel az Ableton mellett, hogy a korábban használt DAW-hoz képest harmadannyi lépésből oldhatóak meg az egyes feladatok. Mindenki, aki egy kicsit is ismeri az Abletont, egyértelműen azt vallja: workflowban verhetetlen!
Voltak azonban apróbb hiányosságai, melyeket a mostani verzióban sikerült pótolni. Új eszközöket is kaptunk, új grafikai felületet, rengeteg time-saver megoldást, valamint a PUSH olyan funkciókkal gazdagodott, ami egy külön cikkbe is alig fog beleférni.
Nézzük meg az újítások közül a legfontosabbakat:
Új deviceok:

Wavetable synth: A Serum megjelenésével kezdő producereknél is rendkívül népszerű lett ez a szintézis forma, mostantól a Liveba beépített pluginként kapjuk (az egyébként nagyon jó minőségű) eszközt. Az alul látható modulációs mátrixban pedig egyedülálló módon tudunk routolgatni, nagyon könnyedén és átláthatóan!

 

Echo: Hú, de nagyon hiányzott már!  Bátran állíthatjuk hogy a legkomolyabb analóg modellezésű pluginek szintjét hozza! Rendkívül kreatív eszköz,melyet nem csak a térélmény megteremtésére tudunk használni, hanem sound design célokra is. Feeeeeeeedback!!! 🙂


Pedal: Végzi a dolgát, de senki sem e miatt fogja megvenni az új verziót.

 

Drum Buss: Megőrülsz. Egy olyan  dob groupokra alkalmazható all-in-one eszköz, mely a kezdő zeneszerzőkek is (akik nem ismerik pontosan az eq-k, szaturátorok, kompresszorok működését) könnyen kezelhető, és kiváló eredmény hozható ki belőle a nélkül, hogy elszállnánk. Szarból várat? Ezzel az eszközzel lehetséges. Na jó, ez némi túlzás, de az biztos, hogy a vékonyka, íztelen dobsoundokból pár másodperc alatt igazi vastag ütős hangzást csinálhatunk. Azt kell elképzelni, hogy néhány paraméter változtatással oda lyukadunk ki, mint 3-4 analóg eszköz szakszerű beállításával. A kompresszión, szaturáción kívül hangnemre állíthatjuk, milyen mélytartományt és milyen mértékben szintetizáljon hozzá az eszköz a soundunkhoz! Döbbenetes a hangja!

Megújult a Utility modul: -inf-ig (végtelenig) halkítható lett, és mono kapcsolót is kaptunk, valamint  egy állítható frekvenciájú ‘bass mono’ megoldást, melylel pofonegyszerűen monósíthatjuk a mélytartományt.

 

Az Ableton leggyengébb pontja más DAWokkal szemben az volt, hogy hiányzott a ‘multi midi clip editing’, amit most legtöbbünk örömére pótoltak! Az új verzióban tehát egy klipen belül akár egyéb kapcsolódó midik – pl. szólamok- nótjait is látjuk megkönnyítve ezzel a szerkesztést.

Minden felhasználó szívfájdalma volt, hogy groupot nem lehetett groupolni, most ezt is megoldották!

További néhány újítás:
A ‘fade’ funkció az audióklipeken mindig látszik, ha az egeret aklip fölé húzzuk!

Mostantól klipen belül is tudunk deaktiválni, reverse-elni, időben eltolni a kijelült részt. Tanítható lett a midi editor previewja, amivel egy gombnyomásra project szinten ki-be tudjuk kapcsolni a szerkesztőfelületen a note-ok hangjának megszólalását.
Rendkívül felgyorsítja a munkát, hogy két ujjal a trackpadon, vagy egér scroll-al könnyedén tudunk zoomolni vertikálisan és horizontálisan is! Az összes sávot összezárhatjuk az ‘S’ gomb megnyomására (“show all tracks”). ‘Z’ betűvel rögtön a kijelölt területre tudunk zoomolni!

A grafika vektoros lett, így nem csak szebb lett a kezelőfelület (amihez az új színek is hozzájárulnak), hanem minden felbontásban, a gyengébb monitorokon is kiválóan fogunk látni mindent.
A browserben mostantól csoportosítani is tudunk, vagy kedvenceket megjelölni saját szisztémánk szerint az ujabb osx rendszerekből már jól ismert módon.

Ehhez az egész őrülethez kapcsolódik egy olyan akció, amitől mi is hátast dobtunk: aki most vásárol 9-es Live-ot, 20%-kal olcsóbban kapja azt meg, mivel mindjárt elérhető lesz az új verzió. Igen ám, de a lényeg: INGYEN UPDATE jár az ABLETON 10-re!